Co je tapioka? Trendy surovina, která vás překvapí

Každý zájemce o zdravé stravování už se jistě setkal s pojmem tapioka. Dezert z tapiokových perel nebo pečivo z tapiokové mouky dnes nabízí v každé zdravé výživě a můžeš si je klidně objednat i čerstvé až ke dveřím.

Odkud se kuličková surovina připomínající perly nebo průhledné jikry vzala?

Proč je tak oblíbená?

A kde všude nachází uplatnění?

To vše ti Mr.Salatoff prozradí ve svém blogu, abys nebyl mezi výživovými nerdy za neznalce.

Ochutnej naší tapioku

tapioka mrsalatoff blog

Původ tapioky – od Mayů do celého světa

Maniok jedlý je tropická rostlina, která se z Jižní Ameriky rozšířila do Afriky i Asie. Tapioka je nedílnou součástí přípravy jídel v zemích, jako je Brazílie, Indie nebo Thajsko.

Už staří Máyové věděli, že trocha tapiokového škrobu je perfektním zdrojem energie - nakopne tě i malý puding.

V rozvojových zemích pomáhá rychle nasytit hladovějící děti nebo umí dodat energii těm s poruchami příjmu potravy.

Do západních kultur se tapiokové kuličky dostaly jako potravina, kterou využijí k přípravě pokrmů vegetariáni, vegani, celiatici nebo třeba vyznavači paleo stravování.

Velkou popularitu získaly tapiokové perly díky fenoménu Bubble tea, který je oblíbený převážně u mladých po celém světě.

Jak se tapioka získává?  

Rostlina Maniok jedlý má dužnaté hlízy s mléčnou šťávou, která se vysouší a dál pak používá k přípravě tapiokových perel, vloček nebo mouky. Při výrobě se odstraňuje škodlivá látka linamarin, který by jinak mohl strávníka otrávit. Správné zpracování však tento jed odbourá hned na začátku a k tobě se z obchodu dostane už nezávadný produkt. Rozlišujeme také dva druhy tapiokových perel:

  • Tapiokové perly světlé – získané z dužin hlíz (použití: dezerty, puding)
  • Tapiokové perly tmavé – barví se hnědým cukrem a nejčastěji se používají na výrobu nápoje Bubble tea

Proč jíst tapioku a jaké má výhody?

Rychle zasytí
Pár kuliček tapioky umí dodat energii, i když neobsahuje mnoho živin. Díky této vlastnosti je vhodná například pro starší lidi, kteří už tolik nejedí nebo pro sportovce, kteří nechtějí zaplácnout žaludek neužitečnou hmotou. 100g tapioky obsahuje cca 350 kalorií.

Pomáhá s trávením
Tapiokový škrob nazýváme odolným, protože v těle působí jako vláknina. Množí ty správné bakterie ve střevech a vyladí ti zažívání.

Snižuje hladinu cukru v těle
Stabilizuje metabolizmus glukózy a inzulinu.
ALE POZOR! Je nevhodná pro cukrovkáře, protože má vysoký obsah sacharidů. Stejně problémová je i pro osoby držící dietu kvůli hubnutí (nízkosacharidová dieta).

Zdroj komplexních polysacharidů
Polysacharidy jsou „cukry“, které uvolňují energii (glukózu) postupně. To je výhodné, protože po snězení jídla z tapioky tě nebude hned honit hlad, a ušetříš tím trochu času v kuchyni.

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Člověk si je neumí tvořit sám a jsou potřebné např.ke správnému fungování mozku. Pokud si nedopřáváš rybu jednou denně nebo nepopíjíš rybí tuk, tapioka ti výborně tyto látky doplní.

Žádné nezdravé tuky a malý obsah cholesterolu
A to chceš! Už jsi jistě slyšel o zdravých a nezdravých tucích nebo cholesterolu. S tapiokou můžeš být v klidu – tady vedle nešlápneš.

Neobsahuje lepek
Široké je využití pro celiatiky, protože skvěle nahrazuje jiné druhy mouky. Pečivo s tapiokovým škrobem je vláčné a vydrží až o 3 dny déle než klasické.

Minerály, vitamíny vláknina
V tapiokových pokrmech najdeš vitamín B, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor, magnézium, železo i vlákninu.

Široké využití mimo potravinářství
Tapioka se používá také k výrobě lepidel nebo v oděvnictví na škrobování látek.

Tapioka v kuchyni

Jaká je chuť tapioky?
Někdo říká, že je bez chuti a tu jí dodávají až další přidané suroviny. Jestli máš ale citlivější jazýček, věz, že ucítíš něco mezi vaječným bílkem a hořkými mandlemi.

Jak tapioku nakupovat?
Chceš-li vařit z tapiokového škrobu, připrav se na tři možné druhy přípravy. V obchodě jsou k dostání tapiokové perly, vločky nebo mouka. Tyto produkty jsou k sehnání v každé zdravé výživě, v eshopech s fokusem na zdraví nebo v supermarketu v oddělení zdravé stravy. Hotové pokrmy z tapioky se dnes prodávají i v lepších cukrárnách, hipsterských bistrech nebo trendy restauracích, často také se zaměřením na vegan nebo vegetariánskou kuchyni.

Jak s tapiokou zacházet?

Můžeš ji:

1) Namočit, poté rozmixovat a následně využít pro zvláčnění nebo zahuštění pokrmů.
2) Lze i nasucho pomlít, rozdrtit a přidat do těst (opět zvláční a zjemní finální produkt).
3) Namočit a po nabobtnání použít k přípravě pudingu nebo nápoje

Jak tapioku využít v receptech?

Puding je jeden z nejčastějších pokrmů z tapioky, se kterým se v Česku setkáš. Kuličky tapioky vytváří vizuálně i chuťově zajímavou strukturu, takže bývá připravován často i z estetických důvodů. Dělá zkrátka parádu a perfektně se vyjímá na oslavách nebo událostech, kde chceš zaperlit.

Základní recept na pudink z tapioky:

1) Tapiokové perly namoč 3 hodiny před použitím nebo noc předem - kuličky nabobtnají.
2) Dál budeš potřebovat mléko k vaření pudingu. Když už člověk vaří z této superpotraviny, volí většinou mléko bez laktózy, ideálně kokosové, sójové apod. Kokosová chuť jde navíc skvěle dohromady s tapiokou, takže nejčastěji se v receptech setkáš s tímto doporučením.
3) Dezert je ještě třeba osladit a je dobré opět zvolit jiný než klasický cukr. Používá se třeba agáve, stévie, javorový sirup nebo český med. Existuje také cukr kokosový a někdo používá ke slazení mixnuté datle.
4) Puding z těchto základních surovin už můžeš vařit stejně jako ten tradiční- vše povařit, počkat, až zhoustne a nalít do nádob. Počkat na vychladnutí.
5) Teď už stačí jen dozdobit nebo vymyslet, s čím ti bude chutnat.

Tipy na další ingredience do pudingu:

Ovoce- můžeš nasypat do i na pudingovou hmotu. Výborně se hodí různé lesní plody- maliny, borůvky, ostružiny. Větší ovoce (banán, jablko, ananas) je lepší nakrájet na menší kousky a vmíchat nebo použít k posypu.

Kokosové chipsy – připravíš si je v troubě. Upečené jsou křupavé a dodávají dezertu luxusní šmrnc.

Mandlový posyp- mandličky jakkoliv nakrájené, pražené nebo čerstvé puding oživí. Ideální je kombinovat je zase s mandlovým mlékem v základní přípravě.

Koření: Vanilka, skořice a další dodávají hmotě chuť, proto se neboj experimentovat podle vlastních preferencí.

Další zdravé i nezdravé suroviny- puding je záležitost variabilní, takže platí, že každý si ho šperkuje podle svého. Někdo dává kompot, jiný piškoty, někdo čokoládu, jiný marakuju. Pokud se snažíš dodržovat některé z dietních opatření, budeš vědět sám, s čím nejlépe kombinovat a čím by sis výživovou hodnotu této superpotraviny jen pokazil.

Co dalšího jde z tapioky uvařit?

  • Kaši
  • Bubble tea
  • Bezlepkové pečivo
  • Želatinu, polevu
  • „rýži“- můžeš použít jako slanou přílohu
  • Zavářku ke zhoustnutí do polévky nebo omáčky