Cold brew coffee - káva trochu jinak

Jsi milovník kávy a rád objevuješ různorodé tóny její chuti nebo ti stačí kafe z automatu? Ať už tak nebo tak, zkus objevit kouzlo cold brew coffee. Jak anglický název napovídá, jedná se o studený drink, a skvěle se hodí pro parné letní dny.

Nakopni se a ochutnej

Cold brew coffee je založeno na studeném výluhu, jenž pomáhá zachovat jemnou chuť kávových zrnek, která se jinak při zalití horkou vodou ztrácí. Někdo přirovnává cold brew coffee chuťově k čokoládě, někdo k oříškům, vězte, že díky své nasládlosti se skvěle hodí k míchání drinků.

Mr.Salatoff nabízí i cold brew coffee ochucené: jablko, višeň, černý rybíz.

 Cold brew coffee - káva trochu jinak 1

Co to je cold brew?

Cold brew, studený výluh, macerace… všechny tyto termíny popisují proces, kdy naložíte čerstvě pomletá zrnka na 16-24 hodin do studené vody a necháte je vylouhovat. Je to šetrný postup, jak z kávy dostat to nejlepší. Drink tak získává silnou kávovou chuť s kofeinovým základem, který umí dobít energii.

Jde o tradiční postup, který je velmi populární v Americe, a je výhodný i pro tělo. Káva ztrácí studeným louhováním svou aciditu – kyselost, která může být příčinou pálení žáhy a dalších zdravotních problémů.

Macerují se i jiné věci než káva, a protože jde opravdu o velmi šetrný postup, používá se například při zpracování bylinek. Pokud nechceme přijít o živiny, je to nejlepší způsob, jak z něčeho vytáhnout pomalým způsobem chuť do tekutiny.

Cold brew a ekologie

Recept na cold brew coffee šetří přírodu, protože není potřeba žádného ohřevu nebo zapojení kávovaru. Jde o tradiční postup, který je velmi populární v Americe, a je výhodný i pro tělo. Káva ztrácí studeným louhováním svou aciditu – kyselost, která může být příčinou pálení žáhy a dalších zdravotních problémů.

Jakou použít kávu

Předně čerstvě namletou. Pokud máš v dosahu i dobrou pražírnu, nech si kávu rovnou upražit i namlít, protože aromatu i síle takto čerstvé směsi se nic nevyrovná. Mr.Salatoff používá stoprocentní arabiku.

Cold brew coffee je založeno na studeném výluhu, jenž pomáhá zachovat jemnou chuť kávových zrnek, která se jinak při zalití horkou vodou ztrácí. Někdo přirovnává cold brew coffee chuťově k čokoládě, někdo k oříškům, vězte, že díky své nasládlosti se skvěle hodí k míchání drinků.

Příprava cold brew

Jak už bylo zmíněno, čerstvě namletá káva se naloží do vody na 14-24 hodin a nechá macerovat. Pak přes filtr tekutinu přelejeme a zůstane nám cold brew coffee natural nebo můžeme ochutit, nejlépe koncentrátem z ovoce, kterým nepřidáme žádné nepřirozené cukry.

Cold brew coffee - káva trochu jinak 2

Jak cold brew coffee pít?

Tento drink se nejlépe hodí pro parné letní dny a míchá se s ledem. Cold brew natural ladí s mlékem (tip: Mr.Salatoffa: použij mandlové nebo jiné vegan, jsou jednoduše lahodná).

Ochucené cold brew (jablko, višeň, černý rybíz) můžeš smíchat i s alkoholem, např. whiskey nebo bylinkové likéry se s chutí kávy skvěle snoubí. Nezapomeň, že se jedná o energetický nápoj bez chemie, který tě nakopne.

Akční nabídka k až k tobě domů

Tato ledová srdcovka umí dobít baterky, takže se skvěle hodí k pití při řízení auta na dlouhou vzdálenost, při studiu nebo když si chce člověk zkrátka jen odpočinout od alkoholu a vychutnat studený drink.