Kimchi

Kimchi (kimči) je zázrak korejské kuchyně, který si rychle oblíbíš a brzy se na něm staneš závislý. V Asii se podává tento kvašený zeleninový „salát“ po každém jídle a ne nadarmo platí i přísloví, lžička kimchi každý den a budeš tu do sta let. Jiné korejské přísloví zase praví, muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimchi. Jak je vidět, tento zdravý pokrm je silně zakořeněn v korejské kultuře a Mr.Salatoff jednoznačně doporučuje zařadit ho do každého jídelníčku.

Kvašené neboli fermentované potraviny získávají opět popularitu i u nás, protože lidé začínají objevovat jejich zázračné účinky na lidské zdraví. 

Historie a zajímavosti o kimchi

První zmínky o kimchi najdeme už v korejské poezii staré 3000 let. Původní recept obsahoval jen zelí a sůl a nazýval se dži. V dalších stoletích byly postupně přidávány další ingredience. V 17.století pak přišlo do Asie chilli a pokrm tak získal pořádný říz.

kimchi blog

Jihokorejské kimchi bylo dokonce zařazeno na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva v roce 2012, v roce 2015 se tam dostalo i to severokorejské. V roce 2008 se kimchi prolétlo do vesmíru s korejskou posádkou- až tak jsou na tuto kvašenou parádu ve své zemi pyšní.

Zkus vegan kimchi Mr.Salatoffa

Složení, recept

Kimchi je pokrm hlavně domácí a údajně recept přejímá každá žena od své tchýně. Existují dvě varianty- zimní (gimjang) a sezónní. Příprava toho zimního je složitější a pracnější. Probíhá v létě a dodržuje přísná pravidla, aby konzervace vydržela celou zimu.Do této klasiky patří:

Pekingské zelí
Bílá ředkev
Jarní cibulka
Koření, sůl
Pasta z chilli, česneku, zázvoru a rybí omáčky

Vše se zakope v kameninové nádobě do země a čeká se na fermentaci neboli kvašení. Sezónní kimchi je na přípravu jednodušší, nemusí tak dlouho vydržet a jak název napovídá, využívá aktuální sklizeň, takže je variabilnější. Různorodost kimchi je celkově typická, protože každá žena, každý kuchař, ale i každý národ má v receptu svá specifika. V Japonsku seženeš tuto dobrotu pod pojmem Gimuči.

Co se děje, když kimchi odpočívá?

Jak už ses v článku dozvěděl, naložená zelenina musí nějakou dobu odpočívat, aby vykvasila.

Kimchi kvasi blog

Co se vlastně ale během tohoto procesu odehrává?

Po udusání jednotlivých surovin se začnou škroby a cukry odbourávat a přestavovat během tzv.mléčného kvašení, kdy zafunguje mléčná kyselina. Pak se o vše postarají mikroorganismy a enzymy. Odvodnění a vzduchotěsné uzavření zajistí, že se zelenina nekazí, ale fermentuje a tím konzervuje. Za pár týdnů se vytvoří dobrota s pátou chutí umami, která je pro kimchi zásadní. Čím víc umami, tím víc kimchi, dá se říct.

*pozn. UMAMI- jde o tzv. pátou chuť (po sladké, kyselé, slané a hořké). Je oblíbená v Asii a je to chuť glutamátu. Ačkoliv zní glutamát trochu nebio, věz, že nemluvíme o žádných hnusných éčkách.Glutamát je obsažen v přírodních zdrojích běžně a právě fermentované potraviny jsou na něm založeny.

Zdravotní výhody- proč je tak blahodárné?

Kvašené neboli fermentované potraviny získávají celosvětově opět popularitu, protože lidé začínají objevovat jejich zázračné účinky na lidské zdraví. Vlastně znovuobjevovat, protože v minulosti patřily kvašené potraviny k běžným přirozeným doplňkům stravy.

Kimchi je zázrak korejské kuchyně, který si rychle oblíbíš a brzy se na něm staneš závislý. Mr.Salatoff ho nabízí ve veganské verzi. 

Pojďme si tedy probrat, čím může kimchi prospět tvému organismu.

a) Málo kalorií
    Složení je takové, že obsahuje minimum kalorií. Po dennodenním pojídání kimchi nepřibereš.

d) Probiotikum
Obsahuje ty správné bakterie, takže perfektně napomáhá trávení.

c) Umí pomoct s hubnutím
Bakterie Lactobacillus kimchi ti navodí pocit sytosti a plnosti, takže tě po něm nebude hned
honit mlsná.

d) Vitamíny
Obsahuje ohromující množství vitamínů (např. A, B1, B2, C), takže vyladí tvůj organismus v mnoha směrech. Céčko je perfektní na imunitu, ostatní blahodárně ovlivňují všechny procesy v těle.

e) Esenciální aminokyseliny
Tyto látky potřebuješ jako sůl, protože tělo si je samo neumí vyrobit.

f) Špatný cholesterol nemá šanci
Díky česneku, který obsahuje selen a alicin, zabojuješ se špatným cholesterolem. Tyto látky
ho umí redukovat.

g) Proti kornatění tepen
Srdíčko a cévní oběh ti při konzumaci kimchi poděkují, protože fermentace obecně pomáhá
udržovat krevní oběh fit.

h) Dobré pro diabetiky
Kimchi snižuje hladinu cukru v krvi, takže každý, kdo trpí cukrovkou, by měl tento pokrm zařadit.

i) Pomáhá proti rakovině
Flavonoidy, které naložená zelenina obsahuje, mají antioxidační schopnosti a umí tak zabojovat třeba s rakovinou.

j) Minerální látky
Železo, vápník, selen, antioxidanty- to vše je v kimchi zastoupeno a podílí se na zdravém fungování organismu.

Kimchi po vegansku?

V dnešní době, kdy mnoho lidí omezuje maso nebo živočišné produkty, je sháňka i po vegetariánském nebo veganském kimchi.

V Asii se podává tento kvašený zeleninový „salát“ po každém jídle a ne nadarmo platí i přísloví, lžička kimchi každý den a budeš tu do sta let.  

Kimchi se na takové variace hodí ideálně, protože základem je vlastně naložená zelenina. Ústřicová nebo rybí omáčka, která do klasiky patří, se tady logicky vynechává, její chuť ale můžeš nahradit. Mr.Salatoff doporučuje přidat do kimchi kvalitní sójovku, mořskou řasu, houby Shiitake a miso (pasta ze sóji).

Kimchi blog Shiitake

Kde kimchi sehnat?

Mr.Salatoff ze svých fermentovaných produktů doporučuje nákup veganského kimchi z jeho eshopu, protože houby Shititakee, mořská řasa a miso, které tam přidává, chuťově hravě nahradí masožroutskou klasiku a navíc jsou zdraví blahodárné.

Zvol si svou fermentaci

Kimchi blog (2)

Pokud se chystáš připravit si kimchi doma sám, většinu exotických surovin seženeš v asijské večerce nebo v obchodě s exotickým zaměřením. V Praze je nejlepší vyrazit přímo do SAPY, kde se na prodej a nákup podobných dobrot specializují. Jedná se totiž o vietnamské kulturní a obchodní centrum v Libuši, kam se Pražané vydávají nakupovat asijské ingredience. Pokud už se na místo dostaneš, je dobré ochutnat jídlo v jedné z místních restaurací, protože kimchi ti patrně položí na stůl automaticky, jak tradice velí. Hotové kimchi ve sklenici sháněj u fermentované zeleniny, v obchodech specializovaných na Asii nebo objednávej z eshopů.