EKO SERIÁL RODINY MR.SALATOFFA 3: Kompostování

Kdo chce stoprocentně zerowaste býti, musí kompost míti. Zelenina do meníček a polévek chutná nejlépe, když pochází z půdy plné živin. Mr.Salatoff ti sepsal pár možností, jak se pustit do kompostování, ať už pro lepší kvalitu zeminy, nebo více zerowastu v kuchyni.

Doplň živiny zeleninovou polévkou

Zelenina do salátů a polévek chutná nejlépe, když pochází z půdy plné živin. 

EKO SERIÁL RODINY MRSALATOFFA 3 Kompostování_1

  • Klasika je zahradní kompost, který známe všichni- ohrazené místo v koutě pozemku, kam hážeme zbytky ze zahrady i kuchyně - skvěle pak poslouží ke hnojení.
  • Kdo nemá zahrádku může se zapojit do komunitního kompostování se sousedy.
  • Pravá vychytávka je vermikompostér, který můžeš mít i v paneláku dohromady s novým mazlíčkem - žížalou. Zrak tě teď nešálí - v nádobě ti totiž s tlením pomůžou dešťovky!

Inspiruj se kompostováním u Mr.Salatoffa a nenech už žádnou slupku přijít nazmar! Zelenina do salátů ze záhonu s kompostem roste i chutná výtečně!

EKO SERIÁL RODINY MRSALATOFFA 3 Kompostování

Návod na přípravu kompostu

  1. Vyber místo na zahradě, kde nebude kompost esteticky překážet, a odděl ho vysazením keříků nebo ohraď deskami.
  2. Kompost musí být přístupný, takže mysli na to, abys ses k němu zvádl dostat s naloženým kolečkem, ale i v zimě, když nasněží.
  3. Nauč se, co do kompostu patří a v jakém poměru. Jde o dvě složky- zelená a hnědá. 
  4. Zelené části kompostu se říká dusíkatá a patří do ní posekaná tráva, zbytky ovoce a zeleniny, spadané listí apod.
  5. Do hnědé části uhlíkaté patří větvičky, skořápky, piliny nebo ruličky od papíru. Dusíkatá, hnědá složka by měla být k uhlíkaté, zelené v poměru 2-3:1.
  6. Snaž se kompost vršit v doporučeném poměru a nezapomeň ho průběžně prohrábnout. Potřebuje i dostatek kyslíku.
  7. Proces tlení teď může započít a do roka vzniká humus vhodný pro hnojení.
  8. Dávej pozor, ne vše kompost snese. Zakázané materiály jsou zbytky masa (lákají domácí mazlíčky, které můžou otrávit), kosti, exotické slupky, popel nebo cokoliv chemicky ošetřeného. Větší kusy větví je dobré nařezat, nalámat nebo použít drtičku.


Mr.Salatoff kompost rád využívá a všem vřele doporučuje. Co znovu nevypučí v kuchyni splní svou roli při rozkladu a třeba ti pak ze zatoulaného semínka na kompostu vyroste obrovská dýně jako na obrázku.