EKO SERIÁL RODINY MR.SALATOFFA 4: Zbytky v kuchyni? Mr.Salatoff nezná!

Nevyhazuj odřezky zeleniny - mají totiž zázračnou schopnost znovu pučet. Na obrázku vidíš řízek římského salátu, experimentovat můžeš však se vším. Saláty, mrkev, petržel - jejich čerstvé lístky a natě oživí i ozdraví každou zerowaste kuchyni. Vše pak můžeš použít třeba do naší polívky na závěrečné posypaní.

DRŽ TO UDRŽITELNĚ S MENU V REKRABIČCE

EKO SERIÁL RODINY MR.SALATOFFA 4 Zbytky v kuchyni MrSalatoff nezná

 5 dalších zerowaste tipů do kuchyně:

  1. Odřezky na vývar

Odřezky zeleniny lze použít na zeleninový vývar. Čím víc odřezků a druhů máš, tím chutnější vývar bude. Můžeš ho i zamrazit nebo zavařit a základ na jakoukoliv polévku je na světě.

 Reuse - reduce - recycle….s touto trojicí půjdeš udržitelnosti hravě naproti.

  1. Slupky na ocet

Slupky z jablek stačí naložit a po odležení vznikne jablečný ocet. Tento ocet je méně agresivní než klasický a chuťově se v kuchyni taky vyplatí- receptům, kde je potřeba dokyselit, tím dodáš větší šmrnc.

  1. Mrkev k bramborám 

Poslední mrkev zatoulaná někde na dně lednice poslouží při vaření starších brambor. Přihoď ji k nim do hrnce a využij její sílu vytáhnout všechny škodliviny. Jednou ranou tak spotřebuješ horší brambory i scvrklou kořenovou zeleninu.

  1. Zasaď semínka

Nezapomeň, že ovoce, zelenina i kytky mají semínka, která můžeš po vysušení také zasadit. Když se ti zalíbí nebo ti zachutná nějaký druh, jednoduše si je schovej a na začátku sezóny si můžeš vypěstovat vlastní.

EKO SERIÁL RODINY MR.SALATOFFA 4 Zbytky v kuchyni MrSalatoff nezná 2

  1. Multivyužití lógru

Miluješ kafe? A víš, že i lógr se dá ještě využít? Lze ho nasypat do truhlíků jako hnojivo, použít proti mšicím (odrazuje je) nebo aplikovat jako peeling na tělo. Také lze pomocí zbytků po kávičce vyčistit zažrané skvrny- stačí s ním zacházet jako s pískem.

 

Rada na závěr: Nezapomeň, že co nespotřebuješ takzvaně do mrtě, patří na kompost.