Jak jíst zdravě? Aneb zdravá strava jako životní styl

Dnešní doba je přímo posedlá jídlem. V televizi vídáš kuchařské show od rána do večera, internety jsou plné blogů o stravování a zdravé výživě a v každém časopisu na tebe vyskočí minimálně jedna příloha o vaření.

Vegetariáni, vegani, paleo strávníci a další ti servírují rady, nové termíny a zdálo by se, že člověk musí vystudovat minimálně dvě výšky, aby se v tom zorientoval.

Mr.Salatoff ti rád pomůže vyznat se v doporučeních a pravidlech, které tě naučí jíst zdravěji.

Základní otázky ke zodpovězení ohledně stravování jsou jednoduché: Co? Jak? Kdy? A kolik?

Co jíst?

Užitečná je v tomto směru tzv. výživová pyramida. V jejím základu najdeš potraviny, které jíst nejvíce, a směrem nahoru se zužuje v potraviny, kterých naopak stačí pomálu.

1.patro - obiloviny, pečivo, těstoviny, rýže
2.patro - ovoce a zelenina
3.patro - mléčné výrobky, ryby, vejce, luštěniny, maso, ořechy
4.patro - tuky, cukry

Ve všech těchto kategoriích také platí, že můžeš vybrat lepší a horší varianty pro tvoje zdraví.

Vyber si své menu

Jak jíst zdrave blog

Celozrnné pečivo, těstoviny, bezlepkové produkty jsou vždy lepší než klasické. Ovoce a zeleninu je nejlepší volit domácí. Nad mléčnými výrobky se vedou diskuze, takže je dobré vnímat vlastní tělo a při problémech laktózu vysadit. Maso je vhodnější bílé, ryba čerstvá, ne mražená. Med bude vždy vítězit nad kostkou cukru a tuky rostlinné nebo kvalitní živočišné porazí na celé čáře palmový.

Jak jíst?

Mr.Salatoff vždy dodržuje tzv.svatou zelenou trojici: sezónně, lokálně a bez obalu/zerowaste.

Zdravé stravování můžeš brát jako životní styl založený na

Sezónnosti:

Pravidlo vychází z logické úvahy, že to, co pro nás příroda momentálně připravila, je pro naše tělo nejvhodnější. Lidé si zvykli, že mají v supermarketu k dispozici většinu potravin celoročně. Je to ale jako s tou pohádkou o Marušce a 12 měsíčkách.

Jahody v zimě zkrátka nejsou to pravé ořechové. Paní prodavačka nejspíš nedisponuje kouzly a čáry, a tak můžeš v krabičce s letními plody v prosinci očekávat spíš chemický postřik.

Ovoce je v zimě vyhnané bez sluníčka a má planou chuť. Vitamíny, živiny a zkrátka to, co od jahod očekáváš, tam budeš hledat marně.

Jak jíst zdrave Chrestovy krém blog

Lokálnosti:

Je dobré znát příběh jídla, které končí na tvém stole. Dřív byli lidé mnohem soběstačnější- leccos si vypěstovali sami na zahrádce, porazili ve vlastním chlévě nebo směnili se sousedem. Mnoho z nás, se k tomuto principu vrací a uvědomuje si, že bez znalosti původu si nemůžeš být jistý kvalitou. A o kvalitu jde především.

Stejně tak je pro českého člověka vhodnější jídlo z naší krajiny. Ne náhodou je u nás tolik alergiků na citrusy a cizokrajné ovoce – tvůj žaludek a žaludek tvých předků jednoduše není zvyklý na takové výstřednosti.

Bez obalu/Zerowaste:

Přestože toto pravidlo se tváří spíše ekologicky, věz, že i tvé zdraví ti poděkuje, když ho budeš dodržovat.

Každý obal znamená zpravidla nějakou konzervaci, chemickou úpravu, postřik a další, které prodlužují spotřebu produktu. Nebalené věci jsou určené k přímé spotřebě a to je pro tvé tělo mnohem zdravější.

Stejně tak podniky, které dbají zerowaste principu, budou nejspíš i víc přemýšlet o kvalitě nabízeného jídla. Trend odvracení se od nepřirozené konzervace, je vidět třeba i na zvýšeném zájmu o fermentované produkty. Ty si totiž udržují prodlouženou dobu spotřeby přirozeným procesem kvašení, ke kterému nepotřebuješ přimíchávat žádné chemické konzervanty.

Kdy jíst?

Je dobré udělat ze zdravé stravy životní styl a dodržovat i stejnou dobu konzumace jídla. Tělu prospívá zajetý režim, díky kterému dokáže lépe zacházet s přísunem stravy.

Říká se, že člověk by se měl správně stravovat 3- 6 denně: snídaně, oběd, večeře a mezitím proložit svačinkami.

Kolik toho sníst?

Ono známé, snídani sněz sám, o oběd se rozděl a večeři nech nepříteli, s nadsázkou opravdu platí. Snídaně by se neměla odbývat a večeře zase přehánět.

Vždy bys měl také dbát na dodržování dílů potravinové pyramidy.

Ideální jídelníček pak může vypadat třeba takto: ke snídani vydatný puding z tapioky, k obědu salát s luštěninou nebo rybou, k večeři zeleninový krém. Na svačinu se hodí ovoce nebo zelenina.

Naše tipy na závěr

Co doporučujeme konzumovat v rámci zdravého jídelníčku?

  • Zařaď více ovoce a zeleniny - ke snídani si dávej fresh, objev nové druhy salátů, mixuj zeleninu do krémů
  • Nauč se používat neobvyklé potraviny: tapioka, bulgur, kuskus nebo cizrna nejsou v našich krajích tolik známé, přitom z nich můžeš vytvořit skvělé dezerty, pomazánky, saláty a další.
  • Objev fermentované produkty- kimchi nebo naložené zelí ti skvěle upraví trávení.
  • Jestli nemáš zahrádku, spoj se s místním farmářem a domluv se s ním na odběru. Pokud žiješ sám, můžeš fungovat komunitně a objednat si třeba společně se sousedem.
  • Poraď se s výživovým poradcem a nech si doporučit potraviny přímo pro tebe. Zdravé stravování je věc individuální, proto je potřeba zohlednit i tvůj zdravotní stav a vhodné kombinace jídel pro tvoje tělo.
  • Jednou za čas si naplánuj detox
  • Udělej si ze zdravého stravování svůj životní styl. Čím víc tě budou informace o jídle bavit, tím lépe pochopíš, co ti prospívá a vyznáš se v množství tipů a doporučení.

Tip na svačinku

Co NEdoporučujeme konzumovat v rámci zdravého jídelníčku?

  • Vyhýbej se alkoholu
  • Vyluč bílý cukr a nahrazuj ho medem, ovocem apod.
  • Pozor na „zlé“ tuky. Ty se nacházejí zejména v mléčných tučných výrobcích nebo v mase. Ty správné naopak najdeš v ořeších, rybách nebo v rostlinných olejích.
  • Hlídej si množství soli a pepře- většinou to s nimi kuchaři přehánějí a není to potřeba.
  • Odbourej zlozvyky- „žravku“ před usnutím nebo párek v rohlíku z rychlého občerstvení můžeš aspoň zkorigovat zdravější variantou. Místo slaných chipsů na noc zkus zeleninové, párek vyměň za jablko nebo sváču z domova.
  • Zapomeň na polívku z pytlíku, konzervu, co vydrží roky nebo salám s nekonečnou trvanlivostí. Vše nahraď čerstvou, lokální a sezónní nabídkou.